Zapiekanki -temat rzeka . Idealne zwłaszcza w jesienną lub zimową pogodę. Sycą ale również rozgrzewają nas. Dziś polecam zapiekankę z puree ziemniaczanego z wiejską kiełbasą. Smacznego ;)
Zapraszam do polubienia mojej strony na FBhttps://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramiehttps://www.instagram.com/
Składniki na 4 porcję:
- 1 kg ziemniaków
- 350 g kiełbasy wiejskiej
- 100 g masła
- 400 ml jogurtu naturalnego
- sól pieprz
- 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej
- 20 dag sera żółtego tartego
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy,myjemy a następnie gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy.
Tłuczkiem lub przez prasę przeciskamy ziemniaki. Kiełbasę obieram ze skóry, kroję w kostkę.
Do miski przekładam ziemniaki, dodajemy masło, sól i pieprz, jogurt, kiełbasę oraz ser żółty.
Mieszam dokładnie. Przekładam do formy do zapiekania.
Posypujemy serem. Piekę ok 35 min w 180 stopni. Podaję np z ulubioną sałata.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz