6 gru 2018

Ciasto Kawowe z przyprawami SKWORCU







Czy znacie już sklep SKWORCU ?

Herbaty, kawy, przyprawy, bakalie i wiele innych pyszności jakie oferuje nam Skworcu.com.pl , zagościły w mojej kuchni od pewnego czasu. 

Uwielbiam robić zakupy przez internet , kiedy to nie muszę chodzić w zatłoczonych sklepach między alejkami i zastanawiać się o czym jeszcze zapomniałam...

Teraz zwłaszcza w okresie przed świątecznym kiedy uwagę moją bardzije skupiają świąteczne ozdoby niż sklepowe półki. 
I tak właśnie nie muszę się nigdzie spieszyć , siadam przed komputerem i na spokojnie zamawiam to czego potrzebuję.
Polecam sklep SKWORCU i ich produkty.
Każdy produkt jest dokładnie zapakowany tak by podczas podróży do naszych domów nic się z nim nie stało .
 Wybór ogromny , znajdziesz każdą przyprawę potrzebną do Świątecznych Dań i nie tylko. 
A  wieczory i poranki mogą umilić pyszne kawy i herbaty
Dostawa błyskawiczna. Ja jestem bardzo zadowolona. A od dziś będą pojawiały się przepisy z produktami SKWORCU u mnie na Blogu. Ciekawi? Zapraszam :)
Dziś Mikołajki i u Nas propozycja pysznego Ciasta Kawowego :) o tak z Kawą Bananową :) Pysznie i słodko. 
Polecam .

Składniki  NA CIASTO :

 
FOREMKA 26 cm na 15 cm lub 28 cm na 18 cm 


 rozpuszczamy w gorącej wodzie w 3 łyżkach wody
  • 250 g masła lub margaryny 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3 łyżeczki kakao 
  • 200 g Cukru brązowego 
  • 5 jajek 
  • 1 słoik dżemu śliwkowego 
Polewa :
  • 150 g czekolady białej 
  • 150 g czekolady gorzkiej 
  • 50 g masła 
  • 3 łyżki mleka lub śmietany 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru 

PRZYGOTOWANIE:

Do dużej miski przekładamy wszystkie sypie składniki. Mieszamy.


Do suchych składników przekładamy zimną Kawę , rozstopione masło , jajka. Całość dokładnie mieszam za pomocą miksera na wolnych obrotach. Masa będzie gęsta. 


Blaszkę wykładam papierem do pieczenia ( musi wystawać poza blachę). Następnie wylewam ciasto. Piekę do tzw suchego patyczka ok 40 minut w 180 stopniach góra-dół bez termoobiegu. 


Kiedy ciasto się upiecze, czekamy aż przestygnie. Zdejmujemy papier. Ciasto przekrajamy wzdłóż i smarujemy dżemem lub powidłami (muszą być gęste).


Następnie robimy polewę. 

 Czekoladę gorzką łamiemy a następnie dodajemy pół mleka i pół masła masła , rozstapiamy , ( albo w kąpieli wodnej albo w mikrofali). Polewamy ciasto. Czekamy aż polewa stężeje .
Następnie to samo robię z białą czekoladą. Robię wzorek na ciemnej polewie. Po wystygnięciu , ciasto kroję . 

Polecam napić się z kawą bananową:) Jest pysznie .








Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF