20 paź 2015

Tarta z Karmelizowaną Cebulą i Suszonymi Pomidorami

Uwielbiam robić tarty. Nie tylko świetnie smakują ale również są szybkie do przygotowania. Moi przyjaciele oraz mąż uwielbiają wszystkie wersje tarty. Tym razem proponuję tartę na kruchym spodzie z karmelizowaną cebulką, suszonymi pomidorami w zalewie z kaparami oraz mozzarellą. 



TARTA Z KARMELIZOWANĄ CEBULĄ I SUSZONYMI POMIDORKAMI

Składniki na Ciasto( 2 szt)
  • 3 Szklanki Mąki 
  • 2 jajka
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 200 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka bazyli
  • 1/2 łyżeczki soli
 Składniki na Farsz (2 szt)
  •  3 Cebule
  • 2 Pomidory
  • 10 pomidorków suszonych z oliwy
  • łyżeczka kaparów
  • 2 Kule sera Mozzarella
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki bazyli i majeranku 
  • oliwa z oliwek
Dodatkowo:
  • Świeże liście szpinaku
  • Domowy sos czosnkowy  



Sposób Wykonania:

1. Wszystkie Składniki Ciasta Łączymy ze Sobą. 

2. Z ciasta formujemy dwie kule. 

3. Kule oklejam folią spożywczą, a następnie wkładam do lodówki na 30 minut.

4. Suszone Pomidorki kroję. 

5. Ser kroję w Plastry.

6. Cebulę kroję w plastry a następnie w garnku ją smażę ale tylko ok 3 minut do miękkości. 


7.Następnie do smażącej się cebuli dodaję 1 łyżeczkę cukru i smażę aż cebula się skarmelizuje ok 3 minut. 
8. Pomidory kroję w ćwiartki.

9. Do smażącej się cebuli dodaję pokrojone w ćwiartki świeże pomidory. 
10. Po upływie 30 min wyciągam z lodówki ciasto, rozwałkowuje je, przekładam do dwóch form a następnie nakłuwam widelcem.

11. Ciasto wkładam do rozgrzanego piekarnika na 210 stopni i piekę ok 15 min góra-dół.
12. Po upływie 15 minut, wyciągam ciasto z piekarnika.
13. Gotowy spód smaruję koncentratem pomidorowym i sypę majerankiem i bazylią.

14. Na tartę kładę skarmelizowaną cebulę wraz z pomidorkami, pomidorki suszone, kapary.


15.Na koniec dodaję plastry mozzarelli. 

16. Tartę piekę kolejne 10 minut w 180 stopniach, góra- dół. 

SMACZNEGO
Wegetariański obiad V

2 komentarze:

megii013 pisze...

Z pewnością pyszna))

patkauk87 pisze...

Smak nie zapomniany :)

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF