17 maj 2016

Leczo z Bakłażana i Kurczaka

Bardzo fajne delikatne leczo z bakłażana,kurczaka,mini papryczek oraz brązowego ryżu. Fajna odskocznia od tradycyjnego obiadu. 

Składniki:

1 Duży bakłażan
2 Filety z Kurczaka bez skóry
5 Mini Papryczek lub 1 Duża
1 czerwona cebula
4 Łyżki Brązowego Ryżu
Przyprawy po 1/2 łyżki:papryka czerwona,pieprz,chilli,vegeta.
1 łyżka soli
500 ml przecieru pomidorowego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku 
3 szklanki zimnej wody 
olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 Bakłażana i Papryki myjemy. 
Bakłażana nie obieiramy, kroimy w dużą kostkę.
Papryczki kroimy w kostykę.
Kurczaka kroimy w kostkę doprawiamy i smażymy na rumiano. 
Do kurczaka dodaję drobno pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem. Smażę a następnie dodaję pół czklanki zimnej wody.
Kolejno dodaję bakłażana i tymianek i duszę.
Do wysokiego garnka wlewam wodę a następnie dodaję składniki z patelni.Następnie dodaję przecier i koncentrat. Nastawiam i gotuję.
Duszę całość na małym ogniu ok 20 min następnie dodaję ryż. Duszę kolejne 10 min aż ryż będzie miękki. 
Na koniec dodaję paprykę i mieszam. Pozostawiam jeszcze porzez ok 2 min na ogniu i zdejmuje.
Podaję na gorąco.


MIni Papryczki idealna na przekąskę.

2 komentarze:

Kulinarna Maniusia pisze...

Mniam jakie pyszne danie :-)

patkauk87 pisze...

Bardzo Dziękuję i zapraszam do wypróbowania i podzielenia się czy smakowało :)

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF