10 lis 2016

WOŁOWINA W CURRY Z MAKARONEM CHOW MEIN


SKŁADNIKI:
  • 500 g mięsa wołowego chudego
  • Makaron chow mein ok 200g
  • 1 /3 świeżego ananasa
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki pasty curry
  • 2 łyżki pasty limonkowo imbirowej
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • Natka pietruszki ok łyżki
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku
  • Woda
PRZYGOTOWANIE:

 Na rozgrzaną patelnię wlewam olej rzepakowy. Mięso myje, kroję w drobną kostkę, wkładam na patelnię. Smażę ok 2min a następnie wlewam pół szklanki wody. Dodaję dwie łyżki pasty limonkowo imbirowej. Mieszam i duszę ok 5 min.

Całość przekładam do większego garnka a następnie wlewam ok 500 ml wody, duszę na małym ogniu ok 20 min aż mięso będzie miękkie.

Miedzyczasie przygotowuję ananasa. Ananasa obieram i kroje w drobną kostkę. Szalotkę i czosnek, obieram i również drobno siekam.

Kukurydzę odcedzam. Ananasa, szalotkę, czosnek i kukurydzę dodaję do mięsa. Następnie dodaję 2 łyżki curry oraz wlewam mleczko kokosowe. Mieszam całość. Mozna dodac jeszcze ok pół szklanki wody w zależności czy płyn podczas duszenia nie wyparował.

Na koniec dodaję makaron. Mieszam i duszę jeszcze aż makaron będzie miękki. Podaję odrazu.

3 komentarze:

Julia Laszuk pisze...

Bardzo fajny przepis. Lubię takie dania. :)
https://jaglusia.wordpress.com/

Anonimowy pisze...

Pychaaa

Anonimowy pisze...

Robiłam dziś. Na prawdę godne polecenia danie. Ps zapisuje Pani Bloga super miejsce.

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF