SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa wołowego chudego
- Makaron chow mein ok 200g
- 1 /3 świeżego ananasa
- 1/3 puszki kukurydzy
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki pasty curry
- 2 łyżki pasty limonkowo imbirowej
- 400 ml mleczka kokosowego
- Natka pietruszki ok łyżki
- Olej do smażenia
- Sól i pieprz do smaku
- Woda
Na rozgrzaną patelnię wlewam olej rzepakowy. Mięso myje, kroję w drobną kostkę, wkładam na patelnię. Smażę ok 2min a następnie wlewam pół szklanki wody. Dodaję dwie łyżki pasty limonkowo imbirowej. Mieszam i duszę ok 5 min.
Całość przekładam do większego garnka a następnie wlewam ok 500 ml wody, duszę na małym ogniu ok 20 min aż mięso będzie miękkie.
Miedzyczasie przygotowuję ananasa. Ananasa obieram i kroje w drobną kostkę. Szalotkę i czosnek, obieram i również drobno siekam.
Kukurydzę odcedzam. Ananasa, szalotkę, czosnek i kukurydzę dodaję do mięsa. Następnie dodaję 2 łyżki curry oraz wlewam mleczko kokosowe. Mieszam całość. Mozna dodac jeszcze ok pół szklanki wody w zależności czy płyn podczas duszenia nie wyparował.
Na koniec dodaję makaron. Mieszam i duszę jeszcze aż makaron będzie miękki. Podaję odrazu.
3 komentarze:
Bardzo fajny przepis. Lubię takie dania. :)
https://jaglusia.wordpress.com/
Pychaaa
Robiłam dziś. Na prawdę godne polecenia danie. Ps zapisuje Pani Bloga super miejsce.
Prześlij komentarz